Svakhet er en følelse

GlasskårDiskusjonstema en fredagsformiddag i mars: Hva er svakhet?

Vi hører så mye om «høysensitivitet – la sårbarhet bli en styrke» og tilsvarende. Dermed var det noen som begynte å spekulere på hva det motsatte er for noe. Sensitivitet blir jo ofte sett på som en svakhet. Men hvorfor? Og er det det? Hvis ikke, hva er egentlig svakhet for noe? Finnes det i det hele tatt?

Så der satt vi, altså, en fredag formiddag og lurte på om vi kunne enes. Én sa: «Det er å ikke gjøre det man vil». En annen sa «mangel på kontroll». Én så på sinne som en styrke, en annen så på sinne som en svakhet. Etter litt diskusjon, kom vi frem til at eksplosivt sinne vel er å miste kontroll, mens sinne kan munne ut i aktivitet som vel kan være nyttig. En kronikk, et blogginnlegg, en sangtekst eller et maleri. Sinne er en kraft som kan brukes. Dermed KAN sinne være en styrke. Det trenger ikke være en svakhet.

Svakhet kan være å alltid strebe etter noe bedre. Ringer det en bjelle i dagens samfunn? Alle streber alltid etter noe bedre. Er det en svakhet? Kanskje det er øyet som ser?

Følsomhet – er det en svakhet? Det virker som om noen tror det. Men følelser er da sterke saker. Raseri, glede, eufori, lykke, ro, redsel… det er ikke svakt før det er lammende. Det kan derimot både føles sterkt og føre til handling. Ergo var alle skjønt enige i at følsomhet definitivt ikke er noen svakhet.

Perfeksjonisme er en svakhet. Det innebærer så mye kontroll at du mister det. Perfekt går ikke. Gi slipp! Perfeksjonisme er vårt samfunns store svakhet. Vi skal alltid oppnå det beste. Alle sammen.

Raushet er en styrke! Du får så mye tilbake når du våger å være raus! Dermed er gnienhet og gjerrighet en svakhet. Du gjør deg ensom og skaper hindre ved å være gniten. Vårt samfunn er ikke raust. Men skal vi bli sterkere, må vi jobbe for det.

Pessimisme og handlingslammelse er svakt. Selv om optimisme blir sett på som naivt, er det en befriende følelse. Det er dessuten befriende å uttrykke følelser. Som i Italia! Sørover på kontinentet er følelsesutbrudd absolutt ingen svakhet!

Men hvis man ikke håndterer det, er det en svakhet. Hvis man ikke håndterer følelsene, eller inntrykkene.

Hersketeknikk er tegn på svakhet! De som prøver å få andre til å fremstå som svake, er selv svake. Arroganse likeså. Det er en beskyttelsesmekanisme, hvor man ikke våger å se på andres måte å være på eller tenke på som like god som ens egen. Man må gjemme seg bak fremmede ord og stålmaske. Det er en fasade hvor man slipper å kjenne på og å vise egne følelser.

Det er her vi begynner å se at svakhet er relativt. Mange ville nok være veldig uenige med oss. Fordi de ikke er så sensitive. Fordi de ikke ser på sårbarhet og sensitivitet som nyttige egenskaper. Å våge å vise sårbarhet i en verden som beskytter seg mot sårbarhet, er modig. Det er dermed en styrke. Mot er sterkt. Uansett hvilken form motet tar.

For trygge høysensitive er både empati og samvittighet nødvendige egenskaper, og mangel på det samme en soleklar svakhet. Å tro at penger er trygghet er en svakhet. Trygghet kommer nemlig innenfra. Trygghet er en styrke, hva nå trygghet måtte være. Det er forskjellig fra person til person.

Så svakhet er en følelse. Du føler at svakhet er én ting, jeg føler noe annet.

Følelser er ingen svakhet. Om jeg gråter på kino er det ikke noe svakere enn at Johan gauler på en fotallkamp. Innen sport er følelser godtatt – og kanskje det nettopp er derfor det slår sånn an? Ingen sier at det er en svakhet å synge «heia Brann» i forkant av en kamp eller å slepe flagget etter seg etterpå. Det er jo sport! Det er lov!

Barn har ikke blitt lukket enda, de våger å vise følelser. De er fremdeles fri.

Det er en styrke å våge å vise sårbarhet.

Skribent: Trude Sletteland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s