Ekstroversjon og introversjon

IMG_557870% av alle høysensitive er introverte. Det betyr at de ekstroverte er i mindretall, og underkommunisert i mye av mediedekningen av karaktertrekket.

Det har vært mye fokus på disse to preferansene. Det er også uenighet i definisjonen av begrepene. Men ikke desto mindre er de viktige å diskutere, fordi de har så ulike utslag.

Skal vi prøve oss på en definisjon her, må det være at introverte henter seg inn og henter energi i sitt eget selskap, uten behov for ytre stimuli. Ekstroverte henter energi utenfra, fra andre mennesker, og trives bedre i større forsamlinger. Ingen er 100% introverte (vi er alle sosiale dyr) og ingen er 100% ekstroverte, ifølge Jung.

For høysensitive er denne distinksjonen viktig. Hvis du er introvert, IMG_3195trenger du å lade opp alene. Du trenger alenetid for å fungere med de  stressende sosiale settingene. Det er ikke lett å være introvert i vår sosiale hverdag, hvor kollegaer helst bør feste sammen på fritiden og spise lunsj sammen når det endelig er pause. En periode med fremsnakking av de introverte har gjort det litt lettere å si fra om at en faktisk har behov for alenetid, at det ikke er noe galt fordi om en trekker seg tilbake.

Ekstroverte har et helt annet problem. Hvis de er sliten og trenger andre mennesker for å komme seg til hektene igjen, er det ganske avgjørende at disse menneskene gir rom for at en er litt utenfor seg selv. Det er vanskeligere å finne balansen, fordi en trenger hvile, men ikke nødvendigvis i sitt eget selskap. Da kan en bli tappet for energi og deprimert.

Heldigvis er de fleste en mellomting. Men felles for begge parter, er at samtalekvaliteten er viktig.  Mange tror de er introverte fordi de er dårlige på small talk. Men det er normalt at høysensitive mennesker har behov for å snakke om viktige ting. Naboens hagegjerde blir fort et tema som gjør at en ønsker nærmeste fluktvei. Gode samtaler, derimot, gjør at tiden flyr og at en gjerne er utslitt etterpå.

Enten du er ekstrovert eller introvert gjelder det uansett å finne de rette menneskene å omgås. De finnes!

4 tanker om “Ekstroversjon og introversjon”

 1. At de fleste høysensitive er en mellomting. mellom ekstro og intro er viktig å være seg bevisst; dvs ikke enten eller…

  Liker

  1. De fleste mennesker er et sted mellom de to, og ifølge Jung er ingen 100% det ene eller det andre. Men ifølge Elaine Aron heller 70% av alle høysensitive mot introversjon. Mennesket er sosiale dyr, det er viktig å huske på. Og uansett introversjon eller ekstroversjon, er de færreste høysensitive særlig glade i small talk. De foretrekker mer dybde på samtalene.
   Trude

   Likt av 1 person

 2. Ja det er vel slik at det er gradsforskjeller. Noen er ekstrem introverte og andre ekstrem ekstroverte, mens andre fordeler seg mot det ene eller det andre. Midt i mellom intro og ekstro er det vel også noen som er, men at de fleste heller mot grader av intro kan nok stemme. Det er ingen motsetningsforhold mellom introvert og sosiale «dyr». Det betyr vel heller at noen har mer behov for å være alene oftere, men ønsker likevel ikke være ensom. De introverte henter også annerkjennelser gjennom enkeltmennesker og en god kjæreste eller en god venn f.eks. Men har samtidig behov for å være alene. Definisjonene er vel ikke enten-eller, men grader av behov. Likeså ekstroverte vil også ha litt behov for alenetid, men sannsynligvis i mindre grad. Vi snakker nok om de samme tingene.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kunnskap gjør sterk

%d bloggere like this: