Fem sensitivitetsområder

IMG_7344Det er mange måter å være sensitiv på, og det er vanlig å dele det i fem områder. Man kan være sensitiv på en, flere eller alle måter i større eller mindre grad. Noen er ekstremt vár for lys og lyd, men ikke særlig samfunnsengasjert. Andre skårer rimelig høyt på alt. Dessuten kan man miste noen av ressursene hvis man konstant er overstimulert. Derfor er det viktig å ha oversikt over hva man reagerer mest på og derfor bør unngå/oppsøke.

Her følger de fem områdene:

Fysisk
Dette er det du leser mest om i avisene: Folk som ikke orker å jobbe i åpne kontorlandskap, barn som ikke liker klær som klør. Det er også her du finner visuelle og auditive stimuli som gir de store opplevelsene av kunst, musikk og fysisk aktivitet.

IMG_4836Sosialt
Dette dreier seg om møtet med andre mennesker. Det at du sanser andres humør, stemninger i et rom. Noen blir sliten av store forsamlinger, men har stor evne til å lytte og veilede andre.

Personlig
Dette er hvordan du har det i deg selv med dine følelser. Du føler før du tenker, og grubler lenge over hva disse følelsene betyr. Erfaringen din tilsier at du pleier å ha rett i dine følelser. Ikke lytt til de som ber deg bruke hodet. For det gjør du – som oftest mer enn dem!

Ideologisk
Her har du de som brenner for noe. Som synes at verden er skrekkelig urettferdig, Som blir dypt deprimert hvis de ikke klarer å gjøre noe med det. Er du blant dem, må du vite at du ikke kan redde hele verden alene. Hver lille dråpe teller, og hvis du bare kan gjøre noe, er det godt nok! Blir frivillig i en forening, for eksempel, eller vær en nær forelder.

IMG_4259Spirituelt
Dette temaet er sterkt underkommunisert. Det er de som kjenner verden som større enn de selv. Temaet meningen med livet kommer under denne kategorien, på samme måte som religion, spiritualisme og gleden over naturen gjør det. Folk som mister meningen med livet er i faresonen for store psykiske problemer, mens de som finner den, kan finne uante krefter.

Én tanke om “Fem sensitivitetsområder”

  1. Dette innlegg var svært godt. Det er mye å lese om høysensitivitet men denne tydelige inndelingen har jeg ikke sett før. Jeg tror dette vil være med å belyse mangfoldet innenfor HSP. FLOTT !

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kunnskap gjør sterk

%d bloggere like this: