Fordeler og ulemper

IMG_4270Høysensitivitet er på sitt beste en ressursbank og på sitt verste lammende. Det beste er at fordelene og ulempene stort sett er de samme, slik at det faktisk er snakk om å bruke ressursene riktig.

Det virker åpenbart at  høysensitive som har fått med seg en god selvtillit og et godt selvbilde bedre evner å se ressursene som nettopp ressurser, mens de som stadig har fått høre at de ikke må være så følsomme ikke i samme grad får dette til. Det er derfor mange høysensitives ambisjon at kunnskap om karaktertrekket skal bidra til større aksept og bedre kollektiv selvtillit.

Folk som omgås høysensitive bør også se disse motsetningsfylte sidene ved å være høysensitiv.  Det er nemlig ingen grunn til å fjerne en eneste av de sensitive sidene, for om de kan virke som svakheter er de samtidig enorme ressurser.

Eksempler

HSP-spørreskjemaer inneholder blant annet disse punktene, som her forklares som positivt og negativt:

* Jeg er oppmerksom på det subtile i mine omgivelser.
Du legger merke til små endringer som gir positive eller negative utslag. Du kan dermed være den som forandrer omgivelsene til det perfekte – eller du kan la deg slite ut av det.

* Jeg er samvittighetsfull.
Du gjør det du skal om så verden raser rundt deg, ellers får du verdens dårligste samvittighet. Det betyr at du er absolutt til å stole på, men at du av og til mangler evnen til å si nei. Hørt om Flink pike-syndromet?

* Følsom overfor smerte.
Da har du evnen til å gi deg mens leken er god, men sjansen er at du overser den eller bare blir redd. Lær deg å godta smerten, og finn ut hva som er farlig og hva som ikke er det. Samtidig er kontakten med denne følelsen nært knyttet til empati.

* Jeg er plaget av intense sanseinntrykk, som for eksempel høye lyder og kaotiske omgivelser.
Veldig frustrerende og kan være hemmende, men inneholder evnen til å skape gode omgivelser. Dessuten henger den tett sammen med neste punkt, som jo er kilden til å hente deg inn igjen:

* Jeg blir dypt beveget av kunst eller musikk.
Litt pinlig når tårene siler på kino, men det kan man vel leve med. Dette er en utrolig gave som gir de mest intense lykkefølelsene. Husk på dem når du opplever den motsatte enden av det samme trekket!

* Andre menneskers smerte går dypt inn i systemet mitt.
Det heter empati. Det at man faktisk føler andres smerte er utrolig slitsomt, men viktig for menneskeheten. Noen må passe på de svakeste, og konkurransegenet som så mange andre er utstyrt med, er inkompatibelt med å hjelpe de som henger etter. Dette er din gave til verden, men du som har den må vite å ta vare på deg selv fordi du ellers kan miste tilgang til empatien. Du kan bli sterkt overstimulert når du utsetter deg mye. Husk på nok hvile og påfyll!

* Jeg er perfeksjonist.
Slitsomt. Alt skal alltid være perfekt. Men det går jo ikke. Velg dine kamper, så du får lov til å oppfylle perfeksjonistgenet på minst ett punkt, men ikke alle. Da blir du utslitt, stresset og mister evnen til å være perfeksjonist. Da mister du selvtillit. Så vær perfeksjonist der hvor du får mest kred for det – av arbeidsgiver, av familien eller av deg selv – stryk det som ikke passer. Familien synes sikkert at du er god nok som du er, så lenge du er i balanse!

Balanse er et viktig begrep i denne sammenhengen. Bruker man ressursene rett, vil både en selv og omgivelsene nyte godt av det. En person som klarer å være pliktoppfyllende, empatisk, kreativ og gavmild både har det godt og gjør godt for omgivelsene. Dette ligger til trekket! Men hvis en ikke er i balanse kan en like gjerne være stresset, nebbete, lite empatisk og utvikle smerter i kropp og sinn.

Den beste måte å være i balanse på, er å kjenne deg selv og dine begrensninger, og å bruke dine ressurser på best mulig måte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kunnskap gjør sterk

%d bloggere like this: