Hva må du vite?

puserHøysensitive barn er som barn flest: Forskjellige. Men fellesnevneren er at de føler mye, tar inn mange inntrykk og har lettere for å bli overstimulert.

Overstimulert

Et barn som har fått for mange inntrykk, reagerer. Sånn er det med alle barn. Hvis du har opplevd et barnebursdagsbesøk, har du opplevd overstimulerte barn. De er i hundre, eller de trekker seg vekk; de oppfører seg i alle fall ikke som de gjør i vanlige situasjoner. Det er helt normalt. Et høysensitivt barn når dette punktet tidligere. Men reaksjonene er forskjellige.

IMG_4298Når et høysensitivt barn blir overstimulert, mister de tilgang til sine fantastiske ressurser. Det kan få mange utslag, men den store utfordringen er da at de som omgås dette barnet, får et feilaktig bilde av hvem det er. Hvis det for ofte er overstimulert, blir det ikke sett skikkelig, og dermed ikke behandlet rett. Det er derfor viktig at de som jobber med barn, kjenner til trekket og hvilke utslag det gir.

Barn av i dag kommer tidlig på institusjon. De må innrette seg etter regler som passer en større gruppe andre barn. Det kan fungere godt, det kan fungere dårlig; men skal det fungere godt, på sikt, må man se barnets behov. Det er nært beslektet med dets reaksjon på overstimulering. For hva kan de bli overstimulert av?

UlikeIMG_6882

Hele 70% av alle høysensitive barn er introverte. De er lettere å fange opp ved at de kan virke sjenerte i starten og tåler lite støy og få impulser fra andre barn, og trekker seg gjerne inn i seg selv. Men langt fra alle er slik. Noen blir tvert imot utagerende og giret av for mange inntrykk. Begge disse reakjonsmønstrene har det med å bli korrigert.

Barn skal være sosiale. Barn skal leke med andre barn. De skal ikke være for bråkete og utagerende. Men hva hvis de ikke oppfører seg etter denne boken? Er de høysensitive, nytter det ikke med korreks, selv om det virker sånn umiddelbart. Siden de er spesielt váre, vil de oftest være klar over at de ikke «er» rett. Det de trenger hjelp til, er å komme ut av overstimuleringen.

Noen barn trenger mye alenetid. Noen barn trenger å løpe av seg, å klatre i trær. Høysensitivitet kan innebære at hodet jobber overtid, og å sitte i ro da, kan være veldig stressende.

Foreldre

Mange foreldre føler seg ikke møtt på de utfordringene de møter i skole- eller barnehagesammenheng, fordi at barnet ikke klarer å innordne seg reglene i institusjonen. Som forelder er det viktig å støtte opp under barnet, gi det en trygghet i at følelsene deres er riktige, de stemmer for dem. Det gjelder å kunne leve med dem, å akseptere dem. Foreldrene har en usedvanlig viktig rolle i livene til høysensitive barn.

Elaine Arons forskning viser at høysensitive barn som vokser opp i gode hjem hvor de blir støttet, sett og hørt, får det bedre enn folk flest når de blir voksne, mens høysensitive barn som vokser opp under utrygge forhold og liten forståelse, får det dårligere enn sine ikke-høysensitive søsken. Det er derfor mye å vinne på å være oppmerksom på akkurat disse barna, og sørge for at de får så gode vekstvilkår som overhodet mulig.

Kjærlighet og oppmuntring er det som trengs.  

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kunnskap gjør sterk

%d bloggere like this: